Guvernul nu poate creşte legal salariile bugetarilor dacă nu va face noi disponibilizări astfel încât să se încadreze în suma totală alocată prin buget pentru cheltuieli de personal, a declarat preşedintele Consiliului Fiscal, Ionuţ Dumitru. Cheltuielile de personal în sectorul bugetar sunt stabilite la 39,8 miliarde de lei în acest an, potrivit legii bugetului. Un calcul simplu rezultă că o reîntregire a salariilor, printr-o majorare cu 16%, care să respecte condiţia legală de menţinere a cheltuielilor nominale cu personalul, ar echivala cu disponibilizarea a circa 190.000 de angajaţi din sectorul public, dintr-un total de aproximativ 1,2 milioane de angajaţi.
Ce prevede legea
"Legea responsabilităţii fiscale spune clar că Guvernul nu poate să crească în timpul anului cheltuiala pentru personal stabilită prin buget. Întrucât cheltuiala cu personalul este un produs a doi factori, orice creştere salarială din timpul anului înseamnă automat o reducere a numărului de angajaţi, altfel se depăşeşte suma programată în buget, ceea ce nu este permis de lege", a explicat Dumitru, după un seminar economic organizat la BNR. Acesta a mai adăugat că Guvernul are obligaţia să respecte şi termenul de 180 de zile înainte de alegeri, stabilit tot de legea responsabilităţii fiscale, după care sunt interzise orice majorări salariale.
Articolul 9 alineatul 1 al legii responsabilităţii fiscal-bugetare indică, fără echivoc, că: "Nu pot fi promovate acte normative cu mai puţin de 180 de zile înainte de încetarea mandatului Guvernului, în conformitate cu art.110, alin.(1) din Constituţia României sau de încetarea mandatului conducătorilor aleşi ai administraţiei publice locale care conduc la creşterea cheltuielilor de personal în sectorul bugetar".
Promisiune electorală
Primul care a vorbit de majorarea salariilor a fost preşedintele Tr