„Invăţaţi-vă copiii şi nepoţii să vorbească chineză, pentru că aceasta va fi cea mai importantă limbă în viitor. Eu aşa fac cu copiii mei”. Acesta a fost sfatul unuia dintre cei mai importanţi investitori în pieţele emergente din lume, Jim Rogers, care numeşte China „următoarea economie măreaţă a lumii”.
Acesta recunoaşte totuşi că vor exista şi neajunsuri în evoluţia economică a Chinei, cum a fost şi în cazul SUA, cu razboaie civile, crize economice sau cu ani buni de nerespectare a drepturilor omului, dar este încrezător în puterea Chinei de a-şi reveni.
El argumentează această convingere prin puterea şi voinţa de muncă a chinezilor, care deşi sunt conduşi de un guvern comunist, sunt„cei mai buni capitalişti din lume”. El insistă că deşi China este un subiect fierbinte pe ordinea de zi, puţini îşi dau seama că avem de-a face cu o schimbare istorică: Europa şi SUA predau ştafeta Asiei şi Chinei. "La momentul acesta, marii creditori ai lumii sunt China, Coreea, Taiwan, Hong Kong, Singapore şi Japonia, în timp ce SUA are cele mai mari datorii din istoria finanţelor mondiale. Copiii mei au conturi bancare în Asia", spune Rogers.
„Brokerii vor deveni taximetrişti, iar fermierii vor conduce Lamborghini”
Jim Rogers crede că producţia şi comercializarea mărfurilor şi bunurilor va deveni esenţială în anii următori şi că ţările care dezvoltă segmente precum agricultura, mineritul sau energia vor avea numai de câştigat în viitor.
„În SUA avem mai mulţi absolvenţi de PR decât fermieri,sau agricultori, sau mineri, nimeni nu se gândeşte măcar la meseriile acestea. Cred că şi în România e la fel, câţi dintre colegii dumneavoastră de şcoală au devenit antreprenori în domeniul agricol”, a întrebat Rogers participanții la conferința CFA "Europa Centrală și de Est și China: Punți de investiții și oportunități de afaceri".
El i-a sfătuit, mai în g