Toate persoanele cu diabet de tip 1 trebuie sa fie deosebit de atente la dieta pe care o aleg, in special cele care sufera si de boala celiaca. Aceasta din urma este o afectiune autoimuna in care glutenul face sistemul imunitar sa reactioneze exagerat si sa atace celulele din intestinul subtire.
Cele doua boli sunt in stransa legatura una cu alta, ducand la diaree, gaze intestinale puternice si dureri de stomac.
Nu exista un tratament pentru boala celiaca, dar oamenii pot evita simptomele prin grija fata de alimentatie. Iata ce poti face in acest sens, conform Prevention:
Urmeaza o dieta constand in alimente integrale: aceasta poate sa aiba proteine (fierte sau la cuptor), legume fierte, o mica portie de orez brun si un fruct ca desert.
Produse fara gluten: asta inseamna sa te feresti de paste, orez, paine si alte alimente care contin acest element.
Verifica nivelul zaharului din sange: o diagnosticare a bolii celiace poate sa duca la o schimbare dramatica in alimentatia ta in ceea ce priveste carbohidratii. Ai grija sa-i iei doar din mancare sanatoasa. N-ar strica nici cateva analize ale sangelui.
Nu te teme sa iei cina in oras: daca mergi la un restaurant care se respecta, acesta te va respecta si pe tine si bucatarul nu se va supara daca ii vei cere o cina speciala, din care sa scoata ingredientele care tie iti fac rau.
Mergi la un dietetician inregistrat: ai grija atunci cand ceri ajutorul unui specialist, astfel incat acesta sa aiba intr-adevar competente. Verifica-i acreditarile inainte sa te lasi pe mana lui, caci nu este de glumit cu sanatatea.
Verifica etichetele alimentelor, pentru a vedea ce iti face bine si ce nu. Pe ele scrie clar de cele mai multe ori daca au gluten sau alte elemente care nu sunt bune pentru tine.
Poti adapta retetele in cazul in care nu