Pentru că în ultima perioadă cazurile de criminalitate informatică au luat amploare în tot spaţiul european, Comisia Europeană a propus înfiinţarea unei structuri care să coordoneze lupta împotriva infracţionalităţii economice în statele membre U.E.
O structură de luptă împotriva hackingului şi furtului de identitate
Potrivit datelor Comisiei Europene, zilnic, circa un milion de persoane sunt victime ale unei infracţiuni informatice. Autorii sunt invizibili şi rămân adesea nepedepsiţi. Pentru a combate acest fenomen, C.E. a propus înfiinţarea unui centru european de combatere a criminalităţii informatice. Acesta ar urma să avertizeze statele membre cu privire la ameninţările majore şi să le atragă atenţia asupra punctelor slabe ale sistemelor de apărare on-line. În acelaşi timp, ar urma să identifice reţelele organizate de criminalitate şi pe cei mai importanţi infractori şi să furnizeze ajutor în cadrul investigaţiilor.
Pentru a veni în sprijinul investigatorilor, procurorilor şi judecătorilor care se ocupă de criminalitatea informatică, centrul va colecta informaţii provenind din domeniul public, din sectorul privat, de la Poliţie şi din mediul academic.
Noua structură va acoperi toate infracţiunile asociate criminalităţii informatice – de la furtul identităţii on-line, frauda on-line, escrocheriile implicând cărţile de credit, exploatarea sexuală a copiilor, preluarea şi utilizarea ilegală a conturilor web, până la atacurile asupra sistemelor IT publice sau private.
Conform datelor C.E., numărul acestor infracţiuni este în creştere. Zilnic, până la 600.000 de conturi de Facebook trebuie blocate din cauza unor tentative de piraterie. În Belgia, de exemplu, numărul de cazuri de fraudă pe internet a crescut de la 4.000, câte au fost înregistrate în 2008, la peste 7.000, în 2011. Iar în Marea Britanie, preluările il