Substantele amare din compozitia papadiei sunt binefacatoare, de mare ajutor, mai ales pentru sistemul digestiv. Vitaminele si mineralele o recomanda in numeroase afectiuni.
Astfel, papadia detoxifica ficatul si rinichii, iar persoanele supraponderale si obeze o pot folosi in curele de slabire. Are, de asemenea, actiune diuretica, sporind eliminarea toxinelor din corp si, in felul acesta, ajuta indirect la tratarea si vindecarea unor boli de piele, a gutei si reumatismului, aterosclerozei, varicelor.
Imediat ce se topeste zapada, papadia apare peste tot, pe unde nici nu te astepti, pentru ca nu este pretentioasa si nu are nevoie sa fie ingrijita de om, desi este inzestrata cu calitati terapeutice extrem de utile pe care foarte multi nici nu le banuiesc atunci cand o smulg cu ciuda de pe straturile cu verdeata sau rondurile de flori.
Creste pe marginea drumurilor si pe malul apelor, prin pasuni si fanete, la campie si la deal, pana sus, in zona subalpina.
In scopuri medicinale, de la papadie se folosesc frunzele, care se recolteaza in martie si aprilie, inainte de inflorire, cat sunt inca foarte tinere, planta intreaga, care se recolteaza, prin smulgere, tot in aceeasi perioada, si radacinile, din iulie pana toamna tarziu.
Papadia creste pofta de mancare, combate constipatia, trateaza anemia si astenia de primavera, elimina excesul de grasime din organism, curata sangele si regleaza circulatia sangvina. Sucul proaspat sau salata din tije de papadie ar trebui consumat zilnic, acum, cand planta este foarte tanara.
O cura cu papadie proaspata detoxifica si regenereaza ficatul. De asemenea, stimuleaza secretia biliara si este un excelent drenor, favorizand eliminarea acesteia.
Papadia, aceasta planta atat de modesta si de neglijata de suferinzi, din nestiinta, iti poate fi de mare ajutor i