În Franţa, preşedintele candidat Nicolas Sarkozy s-a exprimat joi în cadrul unei conferinţe de presă, prezentându-şi programul politic în perspectiva prezidenţialelor al căror prim tur de scrutin este pe 22 aprilie. Care sunt principalele iniţiative anunţate de Nicolas Sarkozy?
Şeful statului şi candidat la propria succesiune anunţă că va cere în cazul realegerii sale o îngheţare a contribuţiei Franţei la bugetul Uniunii Europene, ceea ce ar urma să aducă ţării o economie anuală de 600 de milioane de euro. Contribuţia anuală a Franţei la bugetul Uniunii se ridică la aproape 19 miliarde de euro, ceea ce reprezintă al doilea mare efort financiar după cel al Germaniei.
Franţa împreună cu alte opt ţări europene a început încă din 2011 să negocieze cu Bruxelles-ul un acord, pentru ca în perioada 2014-2020 să nu fie mărite contribuţiile naţionale. De notat că lidera extremei drepte, Marine Le Pen, evocă de multă vreme acest subiect şi cere chiar suprimarea totală a contribuţiei franceze, pe lângă renunţarea la euro şi reconstruirea totală a Europei.
În altă ordine de idei, Nicolas Sarkozy consideră că la nivel local se impune o reducere a funcţionarilor, ceea ce ar putea aduce o economie de două miliarde şi jumătate în viitorii cinci ani.
În acelaşi spirit, altfel spus, prin anunţarea unor măsuri însoţite de cifre, Nicolas Sarkozy mai promite că în 2016 Franţa îşi va regăsi echilibrul financiar. El subliniază însă că impozitele nu vor fi mărite şi îl critică pe adversatul său socialist, François Hollande, căruia îi atribuie un exces de fiscalitate. Oricum, Franţa este una dintre ţările europene care practică cele mai mari impozite, a mai spus şeful statului.
În cazul în care va fi reales preşedinte, Nicolas Sarkozy se mai obligă să adopte "regula de aur bugetară" recomandată de Bruxelles. El nu exclude nici o "politică de deschidere" la