Muzica românească este cap de afiş la Festivalul Balkan Trafik 2012, care se desfăşoară între 12 şi 15 aprilie, la Bruxelles, printre prezenţele autohtone numărându-se toboşarul Ovidiu Lipan Ţăndărică, acordeonistul Roberto de Braşov.
Peste 200 de artişti din zece ţări se vor reuni într-o atmosferă de convivialitate pentru a propune publicului muzică, film, dans, precum şi o serie de ateliere pe diverse teme.
Roberto de Braşov este considerat un virtuoz al acordeonului şi este nelipsit la toate concertele multiculturale din Franţa. Când a încercat să dea examen la Şcoala populară de arte din Braşov, la numai 13 ani, juriul i-a atras atenţia că nu mai are ce să înveţe în domeniu şi că mai bine s-ar înscrie direct într-un ansamblu muzical. Astfel a ajuns la ansamblul Doina, al uzinei de camioane Steagu Roşu. De-acolo, zeci de concerte, în România şi în străinate şi, treptat, a trecut la recitaluri solo. A cântat prin toată Europa, de la săli de muzică la restaurante, scrie newsbv.ro.
Când a ajuns, în anul 1994, în Franţa, Ion Faur avea asupra sa hainele şi un acordeon, instrument extrem de apreciat în Franţa. Faur a început să-şi câştige existenţa cântând prin metrourile pariziene. Norocul i-a surâs când a fost descoperit de o trupă ţigănească de circ, "Romanes". A devenit Roberto de Braşov, omul din culise care acompania prestaţia circarilor. Lumea a devenit curioasă. A semnat un contract de înregistrare pentru un album cu casa de discuri Al Sur. „Prima iubire Ò este albumul de debut al lăutarului din Braşov, apărut în anul 1997. Un an mai târziu a apărut pe piaţă un nou disc, „L'odeur du Vent" („Mireasma Vântului"), mai scrie newsbv.ro