Drumul contrabandiştilor de legume şi fructe, refăcut de reporterii incognito ai RL, a ajuns în punctul de trecere a frontierei Ruse-Giurgiu. Cum se poate trece graniţa cu 1.000 de kilograme de produse pentru care nu există documente justificative?
După cum am arătat şi în articolul de ieri, motivul pentru care afacerile importatorilor de legume şi fructe sunt atât de profitabile îl reprezintă faptul că mulţi dintre aceştia nu plătesc taxe şi impozite statului român. Ca o curiozitate, contrabandiştii sunt atât de mulţumiţi de modul în care decurg afacerile încât sunt dispuşi să cheltuiască şi 1.000 de euro numai pentru închirierea unui camion de două tone şi plata combustibilului, la un drum până la centrele comerciale din Salonic.
Astfel, după ce cumpără marfă din depozitele en gros din Bulgaria sau Grecia la preţuri foarte avantajoase, samsarii o aduc în ţară fără acte sau cu facturi care ulterior nu sunt înregistrate în contabilitate. Potrivit unei statistici recente, doar din neplata TVA, România pierde anual 100 de milioane de euro. La acest prejudiciu se mai adaugă şi cel cauzat de neplata impozitelor pe profit sau a altor taxe.
Citeşte şi: VIDEO INCOGNITO: Secretul unor profituri uriaşe. Cum am făcut contrabandă cu legume şi fructe (ARTICOL INTEGRAL)
Trebuie spus că evaziunea fiscală este încurajată de foarte mulţi vânzători de legume şi fructe din Bulgaria şi Grecia. Aceştia acceptă să vândă marfă fără documente. Ba chiar, unii dintre ei se revoltă dacă le ceri factură, aşa cum am păţit noi într-o piaţă angro de lângă Sofia. Până la urmă am primit o factură pentru o mică parte din legume, factură care era însă inutilizabilă deoarece bulgarul pusese ştampila în aşa fel încât să nu se recunoască numele firmei.
După ce am cumpărat aproximativ o tonă de marfă- portocale, mere, varză, salată, cartofi, ceapă şi trei pomi am plec