În cazul în care Ungaria nu va ajunge la un acord cu UE şi FMI, forintul ar putea să se deprecieze drastic, dobânda de referinţă a Băncii Naţionale a Ungariei ar putea creşte semnificativ, ratingul Ungariei ar scădea substanţial, iar mai devreme sau mai târziu această ţară ar fi ameninţată de perspectiva falimentului, scrie presa maghiară citată de Rador.
În loc să se ducă la Bruxelles, ministrul ungar Tamás Fellegi a plecat din nou la Washington, pentru a convinge experţii FMI, cu toate că Uniunea Europeană este aceea care trebuie convinsă.
Din acest motiv creşte neîncrederea pieţelor de capital. Fostul ministru ungar al finanţelor, László Békesi, afirmă că Ungaria va încheia un acord cu FMI cel mai devreme în luna septembrie. Cu toate că ministrul fără portofoliu Tamás Fellegi a plecat din nou la Washington, pentru a obţine un credit din partea FMI, şansele unui acord rapid sunt din ce în ce mai mici, chiar dacă pieţele de capital nu şi-au pierdut încă cu totul încrederea în economia Ungariei.
Acest lucru se datorează mai ales faptului că mulţi investitori străini nu cunosc în totalitate rolul cardinal pe care îl are Uniunea Europeană în reglementarea situaţiei din Ungaria, afirmă coordonatorul departamentului de strategie pentru pieţele emergente al Băncii Société Générale, Anne Benoît. Expertul francez consideră că Guvernul Ungariei va trebui să facă mari sacrificii pentru respectarea condiţiilor politice, economice şi financiare solicitate de UE, iar ceea ce este şi mai rău este că Executivul de la Budapesta nici nu vrea să audă despre unele din acestea.
La Ministerul ungar al Economiei lucrurile sunt văzute cu totul altfel. La întrebarea, care din investiţiile din Ungaria ar fi afectate de suspendarea definitivă a fondurilor pentru coeziune destinate Ungariei, oficialii ministerului au răspus: "Decizia de suspendare a fondurilor pen