Dosarul "Cupru" nu este deloc complicat pentru procurori. Pentru ca exista toate documentele necesare stabilirii incadrarii juridice a infractiunii. Chiar daca niciodata nu se va sti cine a luat spaga. Ori cuantumul acesteia. In mod normal, cu sau fara vreo sesizare din partea opozitiei, cercetarile pot porni. Si se pot incheia in timp record. Este, probabil, primul caz din istoria recenta a Romaniei atat de clar, incat vinovatia aproape ca poate fi prezumata.
Resursele naturale apartin, conform Constitutiei, poporului roman. Cuprul este o resursa speciala. Strategica. Atunci cand Guvernul instraineaza un zacamant, al doilea din Europa, care reprezinta 60 la suta din totalul acestei resurse, trebuie solicitat, in mod obligatoriu, acordul cetatenilor. Acest acord, in democratie, este dat de Parlamentul Romaniei. O fi fost sau nu paguboasa privatizarea Petrom dar, in acel caz, a existat un vot in Parlamentul Romaniei. Iata un prim fapt incriminatoriu.
Premierul Ungureanu se lauda ca a dat lovitura mandatului sau vanzand de trei ori mai scump Cupru Min. Mai scump decat ce? Decat a evaluat o firma de apartament. Care, la evaluare, nu a luat in calcul, in niciun fel, asa cum familia marilor consultanti de apartament recunoaste, zacamantul de cupru. Cu alte cuvinte, din evaluare lipsesc peste 20 de miliarde de euro. Plus cele 3 tone de aur existente acolo. Este al doilea element incriminatoriu.
In toamna anului trecut, Presedintele Traian Basescu a lansat in forta declaratii publice de sustinere ale afacerii Rosia Montana dar si de promovare a unor noi afaceri cu parteneri externi, legata de resursele minerale ale Romaniei. Imediat in octombrie, la Toronto, a fost clonata firma care a cumparat Cupru Min. In octombrie, Ungureanu nu era pe teava Executivului. In schimb, era seful spionajului. Afacerea nu a fost initiata de el. Dar dedesubturile ei au fost