Un aliment esenţial pentru starea de sănătate, humusul, s-a extins din Orient şi în ţările europene. Indiferent de modul de preparare, humusul foloseşte ca ingredient de bază năutul, o leguminoasă folosită de antici ca sursă de hrană tămăduitoare de boli.
Nutriţioniştii contemporani apreciază această leguminoasă timpurie, atât pentru efectele terapeutice, cât şi pentru puterea ei de adaptare la mediul în care se dezvoltă: fie că este vorba de secetă, de arşiţă sau de îngheţ.
Năutul este bogat în substanţe nutritive: proteine, aminoacizi vegetali, zaharuri cu absorbţie lentă, fibre, vitamine (E, B2, B3, B5), minerale (magneziu, mangan, calciu, potasiu, zinc) şi carbohidraţi, nutrienţi care stimulează buna funcţionare a nervilor, muşchilor, enzimelor şi hormonilor.
„În acelaşi timp, dieta care conţine năut aduce şi alte beneficii organismului: are efecte antioxidante şi antistres, normalizează tranzitul intestinal, protejează organismul împotriva bolilor de inimă, de insomnii şi de diferite forme de cancer. Deoarece are puţine calorii, năutul este recomandat în curele de slăbire. În schimb, de efectele pozitive ale acestei leguminoase nu pot beneficia bolnavii de gută sau cu afecţiuni renale, deoarece prin metabolizarea sa, năutul creşte nivelul acidului uric în organism”, precizează Eugen Giurgiu, doctor în biochimie cu competenţe în fitoterapie şi nutriţie.
Reţeta săptămânii
Delicatesă cu Humus
Timp de preparare: 45 de minute
Calorii: 110/porţia
Ingrediente :500 g boabe de năut, 2 linguri de tahini (pastă de susan, procurată de la magazinele Plafar), o lămâie, o ceapă mică, 2 căţei de usturoi, 2 linguri de condimente: cimbru, boia dulce, piper, o ceşcuţă de ulei de măsline, o legătură de pătrunjel; opţional: un ardei gras şi o roşie.
Preparare: Spălaţi şi selectaţi boabele de năut, înlătu