Rata sinuciderilor a crescut în Europa de la instalarea crizei financiare, fiind în strânsă legătură cu aceasta, în timp ce autorităţile au ignorat oamenii obişnuiţi în eforturile lor de a readuce economiile la nivelul anterior, comentează The Independent, în ediţia electronică.
Sinuciderea pensionarului grec Dmitiris Christoulas, miercuri, în centrul Atenei, a atras atenţia asupra acestui fenomen pe care autorităţile europene l-au ignorat multă vreme, în timp ce se luptau să readucă economiile la nivelul de dinaintea crizei. Astfel, aşa cum a arătat cercetătorul britanic David Stuckler într-o serie de articole şocante publicate în The Lancet, rata sinuciderilor a crescut în Europa de la instalarea crizei financiare în 2008, existând o corelaţie strictă între aceasta şi intensitatea crizei.
În 2006 el estima că din cauza noilor crize economice "va creşte rata sinuciderilor în rândul persoanelor mai tinere de 66 de ani". După doi ani, predicţia lui s-a adeverit: pe măsură ce tot mai multe persoane au rămas şomere, tendinţa s-a concretizat într-o creştere a numărului de sinucideri. "În 2008, creşterea a fost mai mică de 1 la sută în noile state membre (UE), dar în cele mai vechi a fost de aproximativ 7 la sută. În toate ţările rata sinuciderilor a crescut în 2009", a afirmat el.
Exemplul din Grecia este dublat de alte cazuri din Uniunea Europeană, în special Italia, unde rata sinuciderilor din cauza problemelor economice a crescut cu 24,6 la sută între 2008 şi 2010, în timp ce tentativele de sinucidere au crescut cu 20 la sută în aceeaşi perioadă.
Ritmul lent cu care presa internaţională semnalează şi atrage atenţia asupra "epidemiei de sinucideri" reflectă puterea statului de a prezenta criza şi soluţiile la aceasta în modul său. Stuckler consideră că sinuciderile şi tentativele de suicid au crescut în strânsă legătură cu dificultăţile econom