20 de intelectuali români "au ieşit din turnul de fildeş", "şi-au pus şorţul de bucătărie şi au început să gătească pentru dumneavoastră", îşi începe coordonatoarea Ioana Pârvulescu prezentarea cărţii "Intelectuali la cratiţă". Între cei care şi-au trecut pe hârtie amintirile din bucătărie sunt Neagu Djuvara, Ana Blandiana, Antoaneta Ralian, Oana Pellea, Gabriel Liiceanu, Andrei Pleşu sau Mircea Cărtărescu. Unii au venit cu reţete sofisticate - mousse au chocolat-ul lui Neagu Djuvara, alţii cu bucate de prin mări străine adunate - creveţii a la Rome ai Gabriel Liiceanu, alţii cu gustul simplu al copilăriei de la bloc - găluştele cu marmeladă sau prune ale lui Mircea Cărtărescu şi unul singur cu gustul zilelor de sâmbătă ale copilăriei în mahala - coliva (mare) a cărei reţetă şi-a amintit-o criticul literar Dan C. Mihăilescu.
"Dă-i colivă ăluia mic şi umflat, să-l auzi cum se bâlbâie când spune bogdaproste"
"Soţia mea nu m-a lăsat să vin aici cu mâncarea vieţii mele, coliva. Am copilărit lângă cimitirul Bellu şi, de la 6 ani până la 15 ani, am mâncat colivă în toate sâmbetele morţilor şi la toate parastasele. Trebuia să le auzi pe doamnele voaletate, venite să-şi pomenească morţii: Dă-i ăluia mic şi umflat, să-l auzi cum se bâlbâie când spune bogdaproste", a povestit criticul literar la lansarea cărţii "Intelectualii la cratiţă", apărută la editura Humanitas.
În copilăria lui, mâncarea era o chestiune de biologie, nu de filozofie. "Eu am copilărit în mahala, pe Giurgiului, în ţigănime şi n-am avut niciodată educaţie culinară, educaţie religioasă, educaţie vestimentară, educaţie igienică. Adică toate lucrurile elementare pe care le ştiau boierii de altă dată: să te duci an de an la analize, să te duci duminica la biserică, să te îmbraci vara de vară şi toamna de toamnă. Toate lucrurile de ABC comportamental nu ne-au fost date nouă. Noi umb