Consilierul ministrului Economiei, Tudor Şerban, a explicat ieri, într-o conferinţă de presă, că problemele care au apărut în iarnă din cauza temperaturilor extrem de scăzute, care au provocat "căderi ale sistemului energetic şi a celui de gaze" şi dificultăţi în aprovizionarea cu cărbune ar trebui evitate pe viitor, acest lucru neputându-se realiza decât prin îmbunătăţirea strategiei energetice naţionale. "Mai avem de lucru la strategia energetică. Graba de a stabili foarte repede o strategie nu e bună. Pot spune că, în parte, strategia energetică ar trebui rescrisă astfel încât să cuprindă toate aspectele din energie. (...) Peste două luni ar putea apărea schimbări strategice şi în domeniul nuclear, despre care nu vreau să vorbesc", a afirmat ieri Tudor Şerban.
Afirmaţia consilierului ministrului Economiei a survenit celei în care fostul ministru al Mediului Sulfina Barbu, actual preşedinte al Comisiei de Administraţie Publică, Amenajarea Teritoriului şi Echilibru Ecologic din Camera Deputaţilor, îşi exprima speranţa ca "până la sfârşitul sesiunii parlamentare", toate actele normative privind domeniul energetic "să fie adoptate".
Trecând în revistă realizările Executivului în privinţa strategiei energetice, incluzând formarea Complexului Energetic Oltenia şi demersurile pentru construcţia centralei de la Tarniţa - Lăpuşteşti - pentru care într-o lună se vor anunţa investitorii, Tudor Şerban a precizat că România îşi continuă strategia nucleară prin construirea celor două grupuri de la Cernavodă.
Legat de renunţarea unor investitori străini la derularea proiectului de construcţie a reactoarelor 3 şi 4 de la Cernavodă, Şerban a explicat că "la un moment dat, investitorii au vrut un procent mai mare în acest proiect", dar "a durat mult până a răspuns Guvernul". "Aceşti investitori nu au avut un interes foarte mare pe termen lung, ci pe termen scurt