Anul trecut, cam pe vremea aceasta, eram în Leuven (Belgia), astfel încât, de Paşti, am profitat din plin pentru a ne îmbiba - eu şi familia - de atmosfera locului.
Trebuie să reamintesc: în 2011 Sărbătoarea Paştelui catolic s-a suprapus cu Paştele ortodox. Aşadar, a fost un moment important pentru toată lumea, inclusiv pentru protestanţi, care, în Belgia, sunt destul de mulţi. Pentru cine nu ştie, şi lutheranii şi reformaţii (calvinii), principalele confesiuni protestante europene, sărbătoresc Paştele în acelaşi timp cu catolicii. De altfel, în Belgia sunt recunoscute toate religiile majore, inclusiv cea buddhistă. În ordinea sprijinului pe care-l primesc de la stat, care se petrece în funcţie de numărul aderenţilor, principalii beneficiari sunt: catolicii, musulmanii, protestanţii, ortodocşii, anglicanii. Cum în micul orăşel universitar nu este decât o biserică ortodoxă, după ştiinţa mea, şi aceea rusă, mi-am zis că merită să vedem şi altceva. Este adevărat, există câteva biserici creştin ortodoxe româneşti în Bruxelles sau în apropiere; oraşul Leuven, în care eu, soţia şi băieţelul nostru am locuit timp de trei luni fiind situat la vreo 30 de kilometri distanţă. Am considerat însă că este mai important să fim în mijlocul celor din Leuven.
Cu toate acestea, morbul curiozităţii avea să-mi joace feste. O prietenă a noastră, tot româncă, bursieră, ca şi soţia mea, a Universităţii din Leuven, tocmai descoperise o biserică coptă. Ne-am propus aşadar să mergem în seara Paştelui la copţi, tocmai fiindcă era ceva inedit pentru noi. Previzibil, ca şi în cazul numeroaselor biserici ortodoxe, lăcaşul de cult al Bisericii Copte din Leuven este o veche biserică catolică, între timp abandonată. Nu voi intra în amănunte legate de istoria acestei Biserici monofizite. Mai important este să ştim că deţine un patrimoniu fabulos, considerat un fel de "fosilă vie", refer