Un pacient roman trebuie sa astepte de 5 ori mai mult timp decat alti europeni pentru a beneficia de cele mai noi medicamente in sistem compensat, arata un studiu al EFPIA.
Lista medicamentelor compensate nu a mai fost actualizata din vara lui 2008, astfel ca romanii sunt nevoiti sa astepte aproximativ 1.200 de zile pentru a avea acces la cele mai noi tratamente.
Potrivit studiului „Patient W.A.I.T Indicator 2010", realizat de European Federation of Pharmaceutical Industries and Associations (EFPIA/Federatia Europeana a Asociatiilor din Industria Farmaceutica), care a inclus 16 tari din Uniunea Europeana, intre momentul aprobarii unui medicament de catre UE si cel in care acesta poate fi prescris in regim compensat de catre medici perioada de asteptare variaza intre 88 si 392 de zile.
De exemplu, un austriac trebuie sa astepte 88 de zile pentru a fi tratat cu cele mai noi medicamente (in sistem compensat), un suedez ceva mai mult, 206 zile, pe cand un belgian peste un an, mai exact 392 de zile.
Un pacient din Romania trebuie sa astepte de cinci ori mai mult decat media de asteptare a tarilor UE incluse in studiu. Altfel spus, medicamentele compensate in Europa in ultimii 5 ani nu sunt compensate si in Romania. Asa se face ca un roman asteapta pana la 1.200 de zile pentru a se trata cu cele mai noi tratamente, in regim compensat.
Alternativa este ca pacientul sa plateasca integral costul medicamentului, astfel incat sa aiba acces la el imediat ce este pus pe piata. Dupa ce un medicament este aprobat de Agentia Europeana pentru Medicamente (EMEA), dureaza aproximativ 3 luni pana cand el intra in farmaciile romanesti (pretul produsului trebuie sa fie aprobat in prealabil).
In prezent, 130 de medicamente noi asteapta sa intre pe lista de compensate, potrivit companiei farmaceutice GlaxoSmithKline (GSK) Romania.
Care sunt