Pacienţii cu afecţiuni oculare din judeţul Alba vor beneficia, începând din această primăvară, de tratamente şi operaţii complexe în noua secţie de oftalmologie inaugurată vineri, la Spitalul Judeţean Alba. Investiţia de 12 miliarde lei vechi, derulată cu sprijinul CJ Alba, a readus la viaţă şi această secţie a spitalului şi totodată şi optimismul în inimile pacienţilor.
Potrivit directorului acestei secţii, Tatiana Platon, s-au realizat dotări cu aparate de ultimă generaţie, respectiv un microscop pentru operaţii de microchirurgie oftalmologică, dar şi un aparat de facoemulsificare, folosit în tratamentul chirurgical al cataractei. “Se face o fărâmiţare a cataractei, a nucleului cataractal, cu ultrasunete, după care se face implantarea cristalinului artificial. Acest aparat a fost introdus nu demult în tehnica chirurgicală”. Cu alte cuvinte, pacienţii cu afecţiuni oculare vor avea în sfârşit posibilitatea să beneficieze şi în Alba Iulia de tratamente pentru care erau nevoiţi să se deplaseze în marile oraşe sau chiar în străinătate.
“Am pornit renovarea acestei secţii de la dilema: o secţie care nu a operat 20 de ani, ce face? E vorba de aparatură de peste 10 miliarde, a fost un risc, dar colegii noştri au început deja de 5 luni să meargă la Cluj, să se antreneze şi să-şi redobândească mâna şi să începem operaţiile. După data de 15 aprilie vom începe şi operaţiile”, a completat Nicoleta Coşarcă, managerul spitalului.
Încurajată de succesul investiţiilor derulate până în prezent la Spitalul Judeţean Alba, Tatiana Platon i-a propus preşedintelui CJ Alba, Ion Dumitrel, şi alte proiecte care vor creşte calitatea serviciilor oferite de unitatea sanitară. Este vorba despre noi dotări la secţia de oftalmologie, respectiv un aparat cu laser pentru fotocolagularea retinopatiilor diabetice: “Numărul cazurilor de diabet creşte vertiginos,, iar în tratamentul