După ce mulţi copii au rămas fără loc în urma înscrierilor la clasa pregătitoare şi în clasa I la Colegiul Goethe, părinţii revoltaţi că cei admişi au minţit în declaraţiile de etnie au sesizat Consiliul Naţional pentru Combaterea Discriminării (CNCD).
Părinţii, reprezentaţi de un avocat, au reclamat procedura de înscriere a copiilor la colegiul cu predare în limba germană, respectiv apartenenţa la etnie, care se dovedeşte cu acte de la starea civilă şi de rudenie. „Simpla declaraţie pe proprie răspundere nu este suficientă”, a declarat pentru HotNews preşedintele CNCD, Csaba Asztalos.
După ancheta demarată la începutul perioadei de înscrieri (2-30 aprilie), pe data de 17 aprilie vor fi citate părţile. Asztalos estima că în trei săptămâni vor putea da o decizie şi vor cita şi Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti, Ministerul Educaţiei şi Colegiul Goethe.
Citeşte şi Anchetă penală la Liceul Goethe, după ce s-au reclamat declaraţii de etnie false pentru admitere
Deşi etnia celor înscrişi poate fi îndoielnică şi este criteriu pentru înscriere la liceul Goethe, directoarea liceului, Cristina Popa, a recunoscut, pentru HotNews, că nimeni nu poate dovedi eventualele falsuri. Deşi în anii trecuţi au erau cam 30 de părinţi de etnie germană care îşi înscriau copiii la colegiu, iar anul acesta au fost în jur de 300, ministrul Educaţiei, Cătălin Baba, a declarat că ministerul nu are cum să demonstreze etnia cuiva.
Lipsa clarificărilor legale pentru a demonstra etnia face loc abuzurilor în ocuparea unui loc în învăţământ
Situaţia de la colegiul Goethe nu este un caz singular: locuri speciale pentru etnia rromă există la nivel de liceu şi facultate. Mai mult, pentru aceste cazuri, accesul presupune şi un concurs de admitere, nu doar dosare de înscriere, iar candidaţii nu concurează pe locurile special repartizate lor decât cu ceil