Peste 60% dintre actiunile inaintate in instanta in baza Legii 544/2001 privind liberul acces la informatii publice sunt respinse de catre tribunalele din tara, arata un studiu realizat de Institutul pentru Politici Publice (IPP) si prezentat vineri. Potrivit documentarii IPP, in practica exista situatii evidente in care informatiile solicitate sunt de interes public, insa prima instanta, de cele mai multe ori, da castig de cauza autoritatii. Raportul semnaleaza ca practica judiciara in materie este neunitara, ca durata medie a unui proces pe Legea 544/2001 este de 7,4 luni si ca cele mai trimise in judecata institutii in aceasta materie sunt primariile.
Studiul IPP realizat alaturi de Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) reprezinta un bilant al activitatii instantelor din Romania in materia legii privind liberul acces la informatii de interes public si a fost publicat vineri, in cadrul unei conferinte organizate cu magistrati, reprezentanti ai institutiilor din justitie si ai ONG-urilor cu preocupari in domeniu.
Documentarea IPP se apleaca asupra tuturor proceselor din instantele din Romania, de la nivelul anilor 2009 si 2010, avand ca obiect aplicarea Legii nr. 544/2001, legea accesului la informatii de interes public. In total au fost analizate 876 de dosare (unele in curs de solutionare si astazi).
Odata cu publicarea raportului, IPP a prezentat si o aplicatie online "cu informatii detaliate despre jurisprudenta in materia legii privind liberul acces la informatii de interes public - Jurisprudenta 544 (disponibil la http://www.ipp.ro/jurisprudenta544/)".
Potrivit raportului, "in numeroase cazuri, practica judiciara in materie este neunitara: cauze cu acelasi obiect sunt admise de unele instante in timp, ce altele le resping".
IPP semnaleaza ca in practica, exista "situatii evidente in care inf