Guvernul ia în calcul creşterea redevenţelor la petrol şi gaze sau suprataxarea companiilor din sectorul gazelor şi energiei electrice, pe măsură ce preţurile reglementate vor fi eliminate, au declarat pentru Mediafax surse guvernamentale.
"Există în Guvern discuţii privind nivelul redevenţelor la petrol şi gaze. Acestea ar putea fi majorate mai devreme de 2014, odată cu procesul de liberalizare a preţurilor energiei electrice şi gazelor naturale. O altă variantă este suprataxarea companiilor de gaze şi energie, pentru că vor fi nişte profituri pentru care nu trebuie să facă nimic", au afirmat sursele.
În cazul în care varianta aleasă de Guvern va fi suprataxarea profitului companiilor petroliere, atunci, practic, Executivul va introduce o taxă specială pentru o singură firmă: Petrom, singurul "benzinar" căruia i se poate aplica o astfel de măsură, în condiţiile în care Mol, Lukoil şi Rompetrol au pierderi.
Contactat de gândul, Constantin Tampiza, fost director general al Lukoil, a declarat că ar vota o astfel de decizie "cu două mâini". "Foarte bine ar fi. Ne-am bucura. Atunci cine va avea supraprofit va plăti. Va plăti cel care extrage foarte ieftin şi are supraprofit, nu cel care importă la preţul pieţei şi care are pierderi. Momentan avem o singură companie cu profit, Petrom, iar restul merg în pierdere", ne-a declarat el. "Eu vă asigur că noi nu vom avea supraprofit", a adăugat fostul director general al Lukoil, vizibil amuzat.
În ceea ce priveşte eventualul impact al unei astfel de suprataxe asupra preţurilor, Tampiza, actualul reprezentant al lui Vagit Alekperov, preşedintele grupului petrolier Lukoil, susţine că el va fi limitat. "Ei (Petrom, n.r.) nu vor putea să adauge la preţ mai mult decât este necesar pentru a acoperi investiţia. Dacă vor majora şi noi menţinem tarifele atunci vor clienţi", a explicat el.
Anul trecut Petrom,