Alexandru Cucu (21 de ani) este unul dintre miile de tineri care au ieşit în stradă pe 7 aprilie 2009 să-şi ceară dreptul la libertate. Maltratat de poliţişti, de trei ani luptă să fie pedepsiţi vinovaţii.
Aprilie 2009. Piaţa Marii Adunări Naţionale. Mii de tineri cereau un viitor mai bun, contestând rezultatele alegerilor parlamentare. Printre ei, Alexandru Cucu, pe atunci de 19 ani. Spera ca după opt ani de guvernare comunistă să guste din democraţia de care se bucurau semenii săi din Vest.
Aprilie 2012. Acelaşi loc, trăiri diferite. Speranţa de acum trei ani s-a spulberat, fiind înlocuită de o profundă dezamăgire. A obosit să lupte cu oamenii legii care l-au bătut şi l-au umilit.
„Ca şi ceilalţi, la 7 aprilie 2009 ascultam paşnic mesajele politicienilor pe care îi voiam la conducere. Am mers şi la Parlament, unde se auzeau bubuituri. Acolo am încercat să ajut carabinierii răniţi în altercaţiile cu protestatarii violenţi. Spre seară am revenit acasă", reconstituie Alexandru Cucu.
La 8 aprilie, în preajma Guvernului, persoane în civil i-au răsucit mâinile, l-au urcat într-o maşină şi l-au dus la Comisariatul General de Poliţie. „Am ajuns în biroul 214. Rând pe rând, mai mulţi poliţişti au dat în mine. Cu mâinile, cu picioarele, cu bastoane de cauciuc... M-au lovit şi în cap, cu o lingură metalică pentru încălţăminte", îşi aminteşte tânărul.
Pe 9 aprilie a urmat aşa-zisul proces, examinat de controversatul judecător Dorin Popovici. I-a dat zece zile de arest, fiind trimis să-şi ispăşească pedeapsa la Vulcăneşti. „Celulele în care m-au ţinut erau pline cu tineri care, la fel ca mine, erau numai vânătăi. Unii gemeau de durere", povesteşte Alexandru.
Acum tânărul, student la Economie şi agent de pază la un hotel, bate pragul instanţelor. De aproape trei ani se judecă cu un singur poliţist. „I-am recunoscut doar pe doi dintre cei care m