Speculanții pe piața argintului speră ca creșterea prețului acestui metal prețios în primul trimestru să fie un prim pas înapoi, către prețurile record atinse anul trecut.
Aceștia consideră că argintul, metal care se situează între metalele industriale, precum cuprul, și mijloace de investiții, precum aurul, ar putea să beneficieze și de ușoara redresare economică, redresare care a provocat creșterea prețului cuprului, dar și de pe urma investițiilor care stimulează prețul aurului.
Află de ce planurile de urbanism de la Roșia Montană au fost anulate a doua oară în justiție
Vezi cărui eveniment este dedicată noua monedă de argint pusă în circulație de BNR
Atractivitate redusă
Analiștii CNBC, însă, consideră că producția minieră record și o cerere destul de slabă afectează negativ performanța argintului, în timp ce volatilitatea enormă de anul trecut, când acest metal a atins prețul record de 50 de dolari uncia pentru acesta ca să se prăbușească cu 35% în câteva zile, de două ori, a subminat atractivitatea acestuia pentru investitori ca o alternativă mai ieftină la aur.
Redresarea prețului aurului în acest an după ce acesta suferise la sfârșitul lui 2011 precum și o creștere a cererii de monede în ianuarie, au ajutat argintul să aibă performanțe mai bune decât alte metale prețioase.
Însă performanțele aurului însuși nu mai sunt atât de sigure precum au fost, prețul acestuia oprindu-și avansul puternic înregistrat la începutul anului.
Nivel scăzut de lichiditate
Fiind o piață cu nivel mai scăzut de lichiditate decât aurul, argintul are tendința de a avea performanțe puternice atunci când prețul metalelor prețioase crește, dar și foarte slabe atunci când acestea scad.
Din punct de vedere fundamental, situația argintului este din ce în ce mai nesigură. Industria fotografică, ind