Contractul pentru vânzarea Cupru Min Abrud va fi semnat astăzi de către oficiali OPSPI şi reprezentanţi ai companiei canadiene Roman Copper, prevederile acordului urmând să fie făcute publice săptămâna viitoare, a afirmat ieri pentru Mediafax şeful OPSPI, Florin Vlădan, arătând prin declaraţia sa că "nu este niciun fel de lucru pe care să-l ţinem ascuns".
Privatizarea Cupru Min se impunea pentru că societatea aflată în subordinea Ministerului Economiei "abia îşi trăgea sufletul", a declarat ieri consilierul ministrului Lucian Bode, Tudor Şerban, precizând că această companie nu era în insolvenţă, avea un oarecare profit, dar menţinerea companiei într-o economie centralizată "echivala cu transmiterea molimei datoriilor şi la alte societăţi".
"La Cupru Min nu s-au privatizat rezervele enorme de cupru. Societatea nu era în stare de insolvenţă, însă practic abia îşi trăgea sufletul, arieratele se strângeau. Peste 80 mil. de euro erau datoriile doar la electricitate", a afirmat ieri Şerban.
Preţul de licitaţie pentru Cupru Min a fost raportat doar la valoarea activelor societăţii şi cantitatea de cupru care poate fi exploatată în urma unor investiţii estimate chiar de conducerea unităţii, nu de către un evaluator independent, fără să fie luată în considerare şi valoarea zăcământului.
Pentru stabilirea preţului de pornire la licitaţie a fost aplicată metoda activului net corectat, în care bunurile necesare exploatării sunt evaluate diferit de activele considerate fără valoare, şi a cash-flow, respectiv a fluxului de numerar, în condiţiile în care compania, care deţine exploatarea Roşia Poieni unde sunt concentrate 60% din rezervele de cupru ale României şi care a intrat pe profit în ultimii doi ani, a fost tratată de stat ca fiind în stare de faliment şi criză de lichidităţi.
Ungureanu: Statul va încasa redevenţe
Premierul Mih