O echipă de experţi ai Organizaţiei Naţiunilor Unite a sosit la Damasc, pentru a discuta despre trimiterea pe teren a unor observatori, în condiţiile în care regimul sirian şi-a anunţat intenţia de a-şi retrage trupele în cazărmi. În Franţa, ministrul de Externe, Alain Juppé, se declara joi puţin optimist în privinţa aplicării de către Damasc a planului de încetare a focului.
Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite, regimul sirian ar fi acceptat să pună în practică, până pe data de 10 aprilie, planul de pace avansat de emisarul Kofi Annan şi de Liga Arabă.
Generalul norvegian Robert Mood, un specialist în Orientul Apropiat, care se află la Damasc cu o echipă de experţi, negociază acum trimiterea pe teren a 200 sau 250 de observatori. Ei ar urma să transmită rapoare cât mai detaliate despre modul în care se va concretiza încetarea focului.
Damascul a afirmat deja că a început să-şi retragă trupele din anumite zone, probabil deja "pacificate", dar asaltul împotriva rebelilor continuă în alte localităţi.
Ministrul francez de Externe, Alain Juppé, declară în context: "Cred că Bashar al-Assad ne păcăleşte. El se preface că acceptă planul în şase puncte al lui Kofi Annan, dar în acelaşi timp, continuă să utilizeze forţa".
În virtutea acestui plan, pe lângă încetarea focului atât de către forţele guvernamentale, cât şi de rebeli, ar urma să fie lansat un dialog politic şi un proces de democratizare.
În paralel, Damascul ar urma să-i elibereze pe deţinuţii politici şi să accepte trimiterea unor ajutoare umanitare. În planul propus de ONU şi Liga Arabă mai figurează şi alte condiţii legate de libertarea de a manifesta şi libertatea presei.
De notat că Rusia, principalul aliat al Siriei, îi pune în gardă pe occidentali, cerându-le să nu impună regimului de la Damasc nici un ultimatum şi mai ales să nu profereze ameninţări la adres