Primariile din Romania au intotdeauna proiecte complexe, extrem de laborioase, mai ales in preajma alegerilor. Visam la autostrazi suspendate, pasaje pe sub orase sau mari constructii metropolitane. Visam frumos, pentru ca, in realitate, administratiile locale din Romania stau execrabil la serviciile oferite comunitatilor pe care le conduc.
Pana la autostrazi suspendate, coridoare subterane sau alte megaproiecte, administratiile locale din Romania nu sunt in stare sa se achite de sarcinele fundamentale.
Administratiile locale din Romania sunt pe ultimul loc in Uniunea Europeana in ceea ce priveste serviciile furnizate populatiei. Practic, primariile si consiliile locale din tara noastra aloca cele mai reduse sume din UE pentru serviciile medicale, scolare, culturale, sociale sau economice pe care le acorda populatiei.
Cheltuieli
Econtext va prezinta un top inedit, in care va aratam cati bani cheltuiesc administratiile (toate primariile si consiliile judetene) pe serviciile oferite comunitatilor pe care le conduc.
Topul se refera la toate tarile din Uniunea Europeana. Iar pentru a fi corecte raportarile, vom compara aceste sume cu produsul intern brut din toate statele europene.
Datele sunt valabile pentru anul 2011 si au fost obtinute de Econtext de la oficiile de statistica ale ministerelor de finante din tarile europene.
In primul rand, sa vedem despre ce servicii este vorba. Fiecare conducere a unui oras, judet din UE asigura populatiei servicii spitalicesti (ambulanta, alte servicii de sanatate publica), servicii recreative si sportive, culturale, sociale, educationale (ex: intretinere scoli), ajutoare sociale pentru pensionari, someri, locuinte sociale, etc.
Citiți aici câți bani dau statele europene pentru serviciile oferite populației: Visam la autostrazi suspendate, dar suntem pe ultimul loc in UE la grija primar