Este aproape un lucru firesc să ne întoarcem mereu la origini. Să evocăm magia trecutului. Indiferent că această nostalgie se manifestă în plan personal sau în zonele mai ample ale creaţiei artistice, ale istoriei, ale vieţii sociale etc. Prima scânteie (pe scara istoriei devenirii!), care a "înflăcărat" drumul începutului, în absolut orice iniţiativă benefică lumii, societăţii, este asemenea promisiunii primului strigăt de viaţă. Iar farmecul începutului pare a fi de neegalat, privit din perspectiva prezentului.
Aşa se explică faptul că a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania (TIFF) - care va avea loc anul acesta în perioada 1 - 10 iunie, la Cluj-Napoca, iar între 13 şi 17 iunie la Sibiu - le propune cinefililor un popas în atmosfera filmului mut; o călătorie în timp, către începuturile artei care ne fascinează de peste un secol şi în care cineaştii contemporani îşi găsesc inspiraţia.
Astfel, iubitorii celei de-a şaptea arte vor avea parte de un "retro" regal. Mai exact, vor fi proiectate filmele a doi dintre autorii care au influenţat profund istoria cinematografiei, Georges Méličs şi Ernst Lubitsch. Capodopera lui Georges Méličs (1861-1938), "Le voyage dans la lune"/ "Călătorie pe lună", va putea fi vizionată, în premieră în România, la 110 ani de la prima sa proiecţie, acum într-o versiune color restaurată. Tot la TIFF va fi proiectat şi documentarul "The Extraordinary Voyage" regizat de Serge Bromberg şi Eric Lange, care vorbeşte despre fascinanta călătorie prin lume a filmului lui Georges Méličs - "Călătorie pe lună" - de la prima proiecţie, în 1902, apoi piratarea şi plagierea sa, până la redescoperirea de către public, în 2011. În documentarul amintit, vorbesc, între alţii, despre magia Méličs şi importanţa creaţiei sale în cinema: Costa Gavras, Jean-Pierre Jeunet, Martin Scorsese.
Din creaţia regizorului Ernst Lu