MIRCEA PEIA - specialist medicina complementara si reflexoterapie - Timisoara, tel. 0256/43.18.91, 0747/22.20.24
Deoarece in scrisoarea adresata de dvs. revistei "Formula AS" imi solicitati, direct, un raspuns, vin in intampinarea rugamintii dvs., cu urmatoarele precizari:
* Chisturile hepatice, ca de altfel si celelalte tumori benigne hepatice (hemangiomul, adenomul), sunt formatiuni descoperite "frecvent" in timpul unei examinari a ficatului (ultrasonografie, tomografie etc.), care nu prezinta risc de malignizare si rareori cauzeaza semne si simptome, astfel ca tratamentul nu este necesar decat in cazuri rare, cand acestea produc disconfort abdominal semnificativ. Mai mult, existenta unei formatiuni chistice hepatice nu are nici o influenta asupra fiziologiei ficatului chiar daca, uneori, pot sa apara simptome traduse prin dureri in partea superioara a abdomenului, balonare, distensie si disconfort abdominal. Cu toate acestea, uneori pot sa apara complicatii, cum sunt infectarea chistului, obstructia unui canal biliar sau chiar ruperea, urmata de sangerare, care, de obicei, se opreste singura, dar alteori trebuie oprita prin hemostaza.
Despre tratamentul chistului hepatic trebuie spus ca, in rarele situatii in care este necesara extirparea chirurgicala, mai ales la pacientii care prezinta simptome suparatoare, chist mare cu risc de rupere, chist infectat, aceasta se realizeaza prin operatie clasica sau (cel mai frecvent) laparoscopica, fara complicatii majore si fara risc de recidiva. Din pacate, punctionarea chistului hepatic (inteleg ca vi s-a propus aceasta procedura) nu rezolva problema decat temporar, deoarece chistul se umple din nou cu lichid, la doar cateva zile dupa punctia evacuatorie. Asa stand lucrurile si intelegand ca problemele dvs. cardiace nu permit abordarea chirurgicala a chistului hepatic, va propun cateva solutii terapeuti