În localitatea Mareşal Al. Averescu, unde se vorbea cea mai pură limbă românească, primarul Arnăutu nu a dat voie actorilor să desfăşoare vreo activitate artistică, aceştia dând spectacole într-o sală de lupte.
Păpuşarii Teatrului Anton Pann din Râmnicu Vâlcea s-au întors de la Odessa unde au dat românilor din sudul Ucrainei 16 reprezentanţii cu spectacolele „Punguţa cu doi bani", după Ion Creangă (scenografia şi păpuşi Mirela Tofan, scenariu şi regia Ioan Brancu) şi „Hansel şi Gretel" după fraţii Grimm (scenariu şi regia Diana Roman, scenografia Viorica Stamate). „După cele zece zile cât au stat acolo, timp în care au prezentat spectacole în patru raioane ale regiunii, la Reni, Tatarbunar, Izmail si Chilia, păpuşarii de la Teatrul Anton Pann au venit acasă cu acelaşi mesaj al românilor din acea regiune, pe care l-au mai adus si acum doi ani: Să nu ne uitaţi! Este un strigăt de ajutor către ţara mamă, pentru a-i susţine şi încuraja în păstrarea valorilor culturale proprii românilor, pentru păstrarea identitaţii naţionale şi a limbii române", a spus Daniela Ştefănescu, purtătorul de cuvânt al Teatrului Anton Pann.
Bătrânii văzuseră singurele spectacole în copilărie
„Cravana Teatrului şi Folclorului Românesc" a ajuns prin comune şi sate parcă uitate de timp, dar unde tradiţiile, cântecele şi obiceiurile româneşti au rămas nealterate. Întâlnirea cu fraţii români din ţară, vorba în limba strămoşească, a fost ca o binecuvântare, ca un balsam. Săli cu peste 400 de locuri au fost umplute până la refuz. „Pentru cei mici, aceste spectacole au fost în premieră, iar pentru cei mai în vârstă, trecuţi de 60 - 70 de ani, a fost ceva încântător. Întrebaţi fiind, de când nu au mai văzut la ei un spectacol de teatru, au răspuns că de cincizeci de ani, de o jumătate de secol, de când ei erau copii. După fiecare reprezentaţie, care aducea aplauze îndelungat