Aseară, pe terasa de la Green Hours, a fost lansat volumul „Intelectuali la cratiţă", în prezenţa câtorva dintre autorii volumului, care au vorbit în faţa publicului despre fanteziile şi preferinţele lor culinare
Gabriel Liiceanu, Dan C. Mihăilescu, Mircea Cărtărescu, Neagu Djuvara, Oana Pellea, Vlad Zografi sunt doar câţiva dintre intelectualii care semnează texte în volumul „Intelectuali la cratiţă", coordonat de Ioana Pârvulescu şi publicat la Editura Humanitas. La lansarea care a avut loc joi seara, pe 5 aprilie, la Green Hours, s-au spus multe poveşti din copilărie...
Dan C. Mihăilescu şi amintirile despre coliva din cimitirul Bellu, în apropierea căruia locuia, Gabriel Liiceanu şi reţeta de halva, desertul săracului, mousse au chocolat în stilul lui Neagu Djuvara, au fost doar câteva dintre atracţiile serii.
Fie că au sau nu legătură cu instrumentele de gătit, cei 20 de autori ai volumului au scris despre felurile lor de mâncare preferate şi le-au dezvăluit reţetele, împreună cu povestea descoperirii lor. Criticul Dan C. Mihăilescu a prezentat în carte reţeta felului de mâncare celebru la parastase şi înmormântări. Acesta a povestit că şi-a dorit chiar să aducă o mostră din coliva recomandată, la lansare, dar înţeleapta lui soţie i-a interzis acest lucru. Pasiunea criticului pentru colivă a început încă din copilărie, când locuia lângă cimitirul Bellu şi, de fiecare zi de sărbătoare, se ducea să primească pomană. El şi-a amintit că doamnele în doliu se îndemnau una pe alta să îl fericească cu pomeni, spunându-şi : „Dă-i ăluia mic şi umflat, să vezi ce frumos spune «bbbbogdappproste»".
În schimb, Vlad Zografi i-a sfătuit pe cei prezenţi să nu facă imprudenţa de a citi cartea pe nemâncate, iar Ioana Pârvulescu a spus că există multiple asemănări între intelectuali şi bucătari. Una dintre ele este că începătorii sunt detectaţi imediat şi în