Producatori de vin, ulei, lactate, carne sau biscuti si-au adus afacerile in „plasa” insolventei in ultimii ani. Cresterea preturilor bunurilor alimentare din ultimul an si probabilitatea de majorare si in 2012, ca urmare a cresterii preturilor la combustibili, in corelatie cu un consumator din ce in ce mai dramuit, va afecta si mai mult afacerile anumitor firme din domeniu.
Wall-Street.ro va prezinta profilul celor mai expuse campanii din domeniul alimentar falimentului sau insolventei, dar si motivele pentru care acest domeniu, desi mai ferit de scaderile cererii, este la fel de expus dificultatilor legate de lichiditati.
Insolventa Murfatlar, una dintre cele mai recente din domeniul alimentar, trage un semnal de alarma puternic pentru domeniu, in conditiile in care discutam de o compania care si-a crescut profitul si a reusit sa isi mentina cifra de afaceri. In 2010, profitul Murfatlar ajungea la 8 mil. lei, de la doar cateva sute de mii de lei in 2009. Afacerile erau stabile la 119 mil. euro, insa nivelul creantelor crestea urias, de la 33 milioane lei, la 56 milioane lei, iar datoriile urcau de la 139 mil. lei, la 168 mil. lei. Aceasta dificultate de a obtine banii de la parteneri este si motivul intrarii in insolventa a firmei.
Murfatlar nu este singura companiei din domeniul vinului care apeleaza la insolventa. Producatorul de vin Casa de Vinuri Pietroasa si-a cerut, de asemenea. insolventa. Pe langa vin si alte zone din domeniul alimentar sunt afectate de insolventele unor jucatori. Astfel, in ultimii ani au intrat in insolventa in special branduri locale sau regionale din domeniul carnii, cum ar fi Ghita si Cetina din Maramures; Carmes si Oliver – Alba, producatorul de ulei Ultex din Tandarei (aflat in reorganizare) sau cel de biscuiti Standard Snacks Bucuresti.
Desi mai rare decat in alte domenii, insolventele din domeniul ali