Rata sinuciderilor a crescut în Europa de la instalarea crizei financiare, în urmă cu trei ani şi jumătate, existând o corelaţie strictă între aceasta şi intensitatea crizei.
Grecia avea înainte rata cea mai mica a sinuciderilor, cea mai mare fiind înregistrată în Ungaria, dar tendinţa s-a inversat în timpul crizei.
Corespondentul RFI la Bruxelles, Mihaela Gherghişan
Acum, cu o rată a şomajului de 20% şi un număr egal de oameni care trăiesc sub limita subzistenţei, Grecia este într-adevăr într-o situaţie disperată.
Aici a crescut cu 25% numărul persoanelor care ajung să trăiască în stradă, magazinele intrî în faliment iar sentimentul xenofob, împotriva imigraţiei, creşte şi el.
Iar cazul Greciei nu este izolat, întrucât în special în Italia, rata sinuciderilor din cauza problemelor economice a crescut cu 24,6 % între 2008 şi 2010, iar tentativele de sinucidere au crescut cu 20 % în aceeasi perioadă.
Problemă europeană
UE este pe cale de a încuraja, chiar şi în plină austeritate relansarea economiei şi deci creşterea locurilor de muncă.
Dar aici se înfrunta mai multe şcoli de gândire : o ofensivă franco-germană care propune mai întâi de toate o armonizare fiscală pentru relansare economică, idee care nu este deloc pe placul Marii Britanii.
De aceea, împreună cu alte 11 state membre, Londra susţine un model diferit bazat pe liberalizarea comerţului şi a marilor sectoare economice europene, ca energia între altele. Deci pentru moment lucrurile nu avansează.
Iar toate acestea rămân însă pură teorie pentru că în practică, ţări ca Spania, Grecia, Italia, Portugalia şi Irlanda sint împinse de Comisia Europeană să reducă la maxim cheltuielile publice ceea ce se traduce şi prin suprimarea multor locuri de muncă.
Stânga europeană este de fapt cea care, cum nu se mai afla la putere in majoritatea statelo