Intrebari fara raspuns
10 aprilie 1912. Dana portului britanic Southampton clocoteste de lume. Un urias si luxuriant vapor va pleca intr-o calatorie pe ocean, intr-un voiaj pana in Lumea Noua. Cel mai mare pachebot din lume, RMS Titanic, avand la bord peste 2200 de pasageri, pleca cu destinatia New York. O calatorie ce se va dovedi nesfarsita, trecand dincolo de granitele vietii.
La doar trei zile dupa desprinderea de tarm, in largul oceanului Atlantic, giganticul vapor se izbeste de-un aisberg si se scufunda in adancuri. Peste 1500 de oameni isi pierd viata, intr-una din cele mai cumplite catastrofe ale secolului XX. De atunci au trecut 100 de ani, iar enigmele ce plutesc in jurul disparitiei Titanicului sunt inca la fel de vii.
Un scriitor prezice naufragiul
Una dintre cele mai socante predictii din cate s-au inregistrat vreodata a fost anuntata in 1898, in Statele Unite, in paginile romanului "Inutilitate" sau "Naufragiul Titanului". Morgan Robertson, un scriitor aproape necunoscut, spune povestea unui urias vapor britanic de pasageri, Titan. Considerat de inginerii vremii mai presus de orice pericole, vasul Titan a ridicat ancora de pe continentul american, cu destinatia Marea Britanie, la maxima capacitate. Peste doua mii de oameni s-au inghesuit sa prinda un loc pe luxosul pachebot, pentru un voiaj inedit. Dar la scurt timp dupa plecare, intr-o noapte de aprilie, pe o ceata deasa, nava se izbeste de un aisberg si se scufunda in apele Atlanticului de Nord, tragand in abisuri aproape toti pasagerii sai.
Plecarea din port Romanul scriitorului american, aparut la finele veacului al XIX-lea, a trecut aproape neobservat. A stat neatins pe rafturile librariilor, luni in sir, fara nici un succes. Insa 14 ani mai tarziu, in 1912, RMS Titanic, foarte asemanator ca marime si structura cu nava lui Robertson, s-a scu