Astazi se semneaza contractul pentru vanzarea Cupru Min. Documentul va fi parafat de reprezentantii Oficiului de Privatizare si cei ai companiei canadiene Roman Copper, care vor plati 200,8 milioane de euro, de patru ori peste pretul initial.
Intre timp, continua controversele pe seama privatizarii. Presa de astazi scrie ca evaluarea Cupru Min ar fi fost facuta de o firma de apartament, care nu a luat in calcul valoarea zacamintelor de cupru, aur si argint. Evaluarea patrimoniului companiei Cupru Min, in baza careia a fost stabilit pretul de vanzare, a fost realizata de firma “Evaluar” din Alba Iulia. O companie cu numai patru angajati si sediul intr-un apartament.
Presa de astazi scrie ca la stabilirea pretului de incepere a licitatiei nu a fost luata in calcul si valoarea uriasa a zacamantului din subteran.
Directorul in Ministerul Economiei, Sorin Gaman, a declarat ca evaluarea pretului de vanzare a fost corecta si ca firma nu luat in calcul si zacamintele pentru ca aceste raman in proprietatea statului roman. Seful OPSPI Florin Vladan, a declarat, tot joi, ca “la cateva zile de la semnare, saptamana viitoare, il vom face public. Vrem sa aratam ca nu este niciun fel de lucru pe care sa-l tinem ascuns", a afirmat Vladan.
Vladan a previzat ca pentru incheierea tranzactiei este necesar avizul Consiliului Concurentei intr-un termen de pana la 90 de zile de la incheierea contractului. Dupa avizul Consiliului Concurentei, Roman Copper trebuie sa transfere OPSPI suma de 200,77 milioane de euro in cel mult 30 de zile. "Vom impune prin contract ca Roman Cooper sa furnizeze Consiliului Concurentei in cel mult 15 zile toate documentele necesare", a precizat Vladan.
Ungureanu: O afacere neprofitabila
Premierul Mihai Razvan Ungureanu a declarat, la RRA, ca firma Cupru Min a fost vanduta deoarece este