Universitatea finanţată de statul maghiar funcţionează din 2002 pe baza unei autorizaţii provizorii. Acreditarea a fost obţinută abia în 2012, „pe linie politică", cum spun reprezentanţii Universităţii.
Preşedintele Traian Băsescu a semnat un decret prezidenţial, în data de 22 martie 2012, prin care aprobă înfiinţarea la Cluj-Napoca a unei universităţi cu predare exclusiv în limba maghiară, Universitatea „Sapientia" sau în ungureşte Sapientia Erdélyi Magyar Tudományegyetem. Reprezentanţii Universităţii au explicat, că nu este de fapt o înfiinţare propriu-zisă, întrucât insituţia a fost constituită şi funcţionează din 2002. Până în acest moment, universitatea funcţiona pe baza unei autorizaţii provizorii. „Universitatea a cerut acreditarea încă din 2009, iar în 2010 a obţinut doar un aviz de la Agenţia Română de Asigurare a Calităţii în Învăţământul Superior (ARACIS). În 2012, pe linie politică, în Senat şi în Parlamentul României, am obţinut acreditarea. În România, Universitatea Sapientia funcţionează ca universitate privată, banii îi primim din partea statului maghiar", a declarat Ravasz Katalin, responsabil de relaţii cu publicul în cadrul Universităţii Sapientia din Cluj-Napoca.
Rector Sapientia: „sperăm ca Guvernul să vadă şi să creadă că merităm să ne dea bani"
Rectorul Universităţii Sapientia, David Laszlo, a declarat că o dată cu decretul prezindenţial s-a intrat în normalitate, după ce Universitatea s-a chinuit timp de doi ani de zile să obţină acreditarea.
„ARACIS ne-a propus să fim o universitate acreditată. Ne-a trebuit doi ani până s-a votat în Senat, după aceea în Camera Deputaţilor, ca în final să avem şi noi o lege (n. red. Legea nr. 58 din 29 martie 2012 privind înfiinţarea Universităţii "Sapientia" din Cluj-Napoca). Ne ajută foarte mult acest lucru, studenţii noştri au posibilitatea să participe la programe de mobilizare