Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat marţi că schema de reabilitare termică pentru clădirile din Bucureşti va fi diferită faţă de restul ţării, deoarece produsul intern brut pe locuitor raportat la media europeană este mai mare aici decât în alte zone ale României.
„Bucureşti în mod cert va avea o formulă diferită faţă de restul ţării pentru că Bucureşti în momentul de faţă se află la un nivel înalt în ceea ce priveşte PIB-ul pe locuitor raportat la media europeană şi atunci formula de aplicare a acestei scheme nu va mai putea fi aceeaşi ca pentru restul ţării”, a explicat Orban.
El a arătat că au existat anumite dificultăţi din acest punct de vedere în negocierea cu Comisia Europeană privind subiectul transferului banilor necheltuiţi din anumite programe pentru reabilitarea termică a locuinţelor.
Ministrul a afirmat că există deschidere din partea Comisiei pe acest subiect, dar a adăugat că nu se poate aplica această schemă fără o contribuţie a locatarilor.
„Există un principiu foarte clar care priveşte toate fondurile comunitare şi care implică o contribuţie din partea beneficiarilor iar beneficiarii în acest caz sunt locatarii blocurilor. E nevoie de o contribuţie din partea acestora. Discutăm acum care va fi proporţia. Ceea ce am propus este 50% contribuţia UE - maxim care poate fi acordat -, 30% contribuţie din partea autorităţilor locale şi 20% contribuţie din partea beneficiarilor, deci a locatarilor. Dar sunt discuţii în curs, se pare că această schemă nu poate fi aplicată pentru Bucureşti, va trebui să venim cu altă formulă pentru Bucureşti”, a susţinut Orban.
Acesta a menţionat însă că acest subiect al realocării de fonduri pentru reabilitarea termică se poartă şi pe un palier ce ţine de componenta politică. Ministrul Afacerilor Europene a arătat că realocarea unor sume de la Fondul Social European către Fo