Renunţarea la fumat, prevenirea cancerului, a bolilor infecţioase şi diabetului zaharat, menţinerea stării de sănătate fizică şi mintală, precum şi participarea la viaţa socială sunt recomandările pentru a avea o stare bună de sănătate şi la bătraneţe transmise cu ocazia Zilei Mondiale a Sănătăţii. Ziua Mondială a Sănătăţii, 7 aprilie, este celebrată în fiecare an începând din 1950, pe o temă care evidenţiază o problemă majore de sănătate publică la nivel global.
În acest an, Ziua Mondială a Sănătăţii are ca temă sănătatea şi îmbătrânirea. Aceasta coincide şi cu marcarea anului 2012 ca Anul european al îmbătrânirii active şi al solidarităţii între generaţii (AEIA), sub auspiciile Comisiei Europene.
În această săptămână, Ministerul Sănătăţii, prin specialiştii departamentelor de promovare a sănătăţii din direcţiile de sănătate publică, în colaborare cu parteneri de la nivel local, au desfăşurat o campanie de promovare a Zilei Mondiale a Sănătăţii, desfăşurată în 2012 sub sloganul "O stare bună de sănătate adaugă viaţă anilor - vârstnici sănătoşi, activi şi fericiţi!".
De asemenea, au fost transmise zece recomandări pentru a avea o stare bună de sănătate şi la bătrâneţe: "Menţineţi-vă TA în limite normale! Renunţaţi la fumat! Preveniţi şi detectaţi precoce cancerul! Protejaţi-vă de bolile infecţioase! Preveniţi diabetul zahara (DZ) II! Scădeţi valoarea colesterolului! Fiţi activi pentru a vă îmbunătăţi starea de sănătate! Menţineţi-vă o stare bună de sănătate a musculaturii, oaselor şi articulaţiilor! Participaţi la viaţa socială! Menţineţi-vă o stare bună de sănătate mintală!".
În ultimele decenii, analiza datelor a indicat accelerarea îmbătrânirii populaţiei, ridicând astfel semnale de alarmă privind consecinţele acestui proces. Speranţa de viaţă este în creştere, ratele de fertilitate sunt în scădere, iar generaţiile născute în