Privatizarea companiei Cupru Min Abrud a eşuat. Nici după două zile de negocieri intense, partea română şi noul cumpărător, firma cu acţionariat canadian Roman Copper, nu s-au înţeles în ceea ce priveşte condiţiile vânzării scrie mediafax.ro. Sursa: cuprumin.ro
Practic, Guvernul României a cerut noului investitor să depună într-un cont bancar o garanţie pentru investiţiile de mediu, să plătească în cel mult o lună de zile preţul integral al Cupru Min şi să accepte ca documentele de privatizare să fie făcute publice.
Roman Copper a refuzat aceste condiţii, astfel încât contractul nu a mai fost semnat până la sfârşitul zilei de ieri, când era termenul limită.
Ministrul Economiei, Lucian Bode, a declarat, la încheierea negocierilor, că partea română a cerut firmei canadiene să constituie un depozit colateral de 32,27 milioane de euro pentru a garanta în acest fel realizarea investiţiilor de mediu, să plătească integral suma pentru acţiunile Cupru Min, de 200,7 milioane euro, în cel mult 30 zile de la obţinerea avizului Consiliului Concurenţei şi autorizaţiei integrate de mediu-ambele fiind condiţii suspensive în contract.
Pentru ca tranzacţia să fie încheiată, era necesar un aviz din partea Consiliului Concurenţei, care ar fi durat până la 90 de zile de la încheierea contractului.
Lucian Bode: Suntem pregătiţi să reluăm privatizarea
"Roman Copper nu a aderat la aceste condiţii. Ministerul Economiei va analiza situaţia creată şi suntem pregătiţi să reluăm privatizarea", a declarat ministrul Lucian Bode.
Ieri seara, premierul Mihai Răzvan Ungureanu îşi exprima speranţa ca negocierile să se încheie cu bine, menţionând totodată că "statul are clauze la care nu va renunţa cu niciun chip".
Acum câteva zile, primul-ministru afirma că privatizarea Cupru Min este efectul credibilităţii Guvernului şi al "febrei