La Şcoala cu clasele I-VIII Surdila Găiseanca a fost făcut bilanţul activităţilor din cadrul Şantierului şcolar "Dr. Vasile Lica", coordonat de prof.Lăzărică Ionel la care au participat elevii de la clasele a VII- a şi a VIII- a.
S-a menţionat faptul că,din cauza resursei de timp relativ limitate pentru o activitate de asemenea anvergură,au fost cercetate arheologic doar două locaţii de interes istoric,respectiv presupusa zonă a castrului roman de la Filipeşti(după cum figurează într-o hartă aflată la Academia Română) şi fosta vatră a satului Găiseanca( mai precis ruinele fostei biserici cu hramul „Sfinţii Împăraţi"),sat strămutat în sec. al XIX lea din cauza inundaţiilor frecvente provocate de râul Buzău.
S-au efectuat astfel activităţi de periegheză(procedeu arheologic specific de depistare a eventualelor vestigii arheologice aflate la suprafaţa solului)prin care au fost cercetate suprafeţe întinse arate,din perimetrul cuprins între calea ferată Făurei -Brăila şi limita sudică a satului Filipeşti.În urma acestei activităţi au fost colectate foarte multe fragmente ceramice de forme ,modele şi culori diferite.
În vatra veche a satului(acum păşune comunală) aflată în partea de sud a localităţii Surdila Găiseanca,la circa 2,5 km,după un „marş forţat"de circa 2 ore (dus-întors) cu pauze de observare a împrejurimilor şi legarea lor de aspecte din istoria comunei,elevii sub coordonarea prof.Ionel Lăzărică şi prof.Bogdan Ghiţă au efectuat săpături de sondaj arheologic (gropi de 100cm lungime,30 cm lăţime şi 65-75cm adâncime) în toate zonele cu potenţial arheologic,mai ales pe ridicăturile de teren unde era posibil să se afle fundaţiile îngropate de timp şi aluviuni ale bisericii satului părăsit,dar şi în zonele circulare unde iarba era ofilită, în contrast cu peisajul înverzit(presupunând că acolo se aflau elemente de zidărie ce nu permiteau rădăci