Ca să înţelegem vremurile e bine ca, din când în când, să ne scufundăm în istorie. Nicolae Mavrogheni a fost un domnitor fanariot din Ţara Românească.
Domnia sa a început la 6 aprilie 1786 şi a durat până în septembrie 1790. Originar din insula Paros, Mavrogheni a ajuns domn cu ajutorul lui Gazi Hasan Paşa, comandantul flotei otomane al cărei dragoman era. Fostul pirat din Mediterana ajungea Vodă, căpăta tronul ţării Româneşti. De sfârşit a sfârşit rău pentru că pe 30 septembrie 1790 a fost spânzurat/decapitat din ordinul lui Hassan Paşa pentru insubordonarea faţă de Imperiul Otoman. Dar în cei patru ani de domnie, Nicolae Mavrogheni a ştiut să domnească, dar să se şi distreze.
Excentricul personaj, după cum ne spune Ion Ghica, dar şi cronicile timpului, se plimba cu o trăsură la care avea înhămaţi cerbi cu coarnele vopsite în aur! "După prânz, răsturnat într-o caleaşcă poleită, trasă de patru cerbi cu coarnele de aur, ieşea la plimbare, înconjurat de ciohodari cu fuste albe şi işlice rotunde din cap de samur în cap, de arnăuţi şi de soitari cu căciuli lungi de postav pestriţ, împodobit cu coadă de vulpe şi clopoţei, care jucau chiocecurile pe lângă trăsura domnească, se strâmbau la trecători şi insultau femeile cu vorbe neruşinate." Senzaţională imagine de domnitor!Imaginaţi-vă reacţia mulţimii! "O poznă a firii", îl numeşte începătorul poeziei româneşti, Ienăchiţă Văcărescu, pe sucitul domn!
Extrapolând, nu aveţi senzaţia că asemenea scene se repetă la infinit în România? Că marea majoritate a politicienilor, a potentaţilor zilei, se comportă aidoma? Nu degeaba o vorbă românească spune să îi dai omului puterea pentru a vedea ce caracter are.
Spre deosebire de noii Dinu Păturică, Nicolae Mavrogheni a mai făcut şi treabă dincolo de ciudăţeniile sale.
Părerile istoricilor sunt împărţite, iar Constantin Giurescu î