Mai mulţi guvernatori de provincii şi-au dat demisia şi au fost înlocuiţi de Kremlin. Mişcarea survine chiar înainte de intrarea în vigoare a legii care prevede că guvernatorii vor fi din nou aleşi prin vot universal.
Dmitri Dmitrienko, guvernator al regiunii Murmansk (importantă strategic pentru "cimitirele" de submarine nucleare) din 2009, ar fi trebuit să rămână în post până în 2014. În urmă cu câteva zile însă, spre surprinderea tuturor, Dmitrienko a demisionat "din motive personale", scrie "Le Figaro".
Înaintea lui, alţi trei înalţi funcţionari regionali şi-au părăsit funcţia înainte de expirarea mandatului: în Primorie (extremul Orient), Arhanghelsk (nord-vest) şi Volgograd (sud-vest). Au fost toţi înlocuiţi imediat cu oameni desemnaţi de Kremlin.
Mişcarea e orchestrată de noul lider rus, chiar înainte de învestirea sa oficială, prevăzută pentru 7 mai, dar, mai important, înainte de intrarea în vigoare, în vară, a unei noi legi ce prevede revenirea la alegerea guvernatorilor de regiuni prin vot universal. Aceasta a fost cea mai importantă concesie a regimului pentru a calma protestele de iarna trecută. O măsură care părea că rupe "axa verticală a puterii", instaurată de acelaşi Vladimir Putin în 2000.
Consolidarea influenţei
Rotirea cadrelor e menită, scrie "Le Figaro", să împiedice apariţian unor candidaţi indezirabili la vot. Din cei 17 guvernartori, cel puţin zece riscă să fie învinşi în caz de alegeri, potrivit Fundaţiei politice din Sankt Petersburg. Primii ar ieşi din joc guvernatorii din Smolensk (vest) şi Ekaterinburg (Urali), ale căror administraţii sunt arhicunoscute pentru corupţie.
"Putin nu se opune în principiu alegerilor, cu condiţia să aibă asigurat rezultatul în avans. Iată de ce încearcă să-şi consolideze controlul în regiunile unde consideră că influenţa sa e prea slabă", explică Nicolai Petrov, politolog la