Scăderea cererii din statele emergente și producția care se așteaptă a fi bună vor ieftini doar temporar alimentele în acest an. Pe termen mediu și lung, însă, scumpirea e inevitabilă.
Prețurile alimentelor sunt cele care afectează cel mai mult și cel mai direct nivelul de trai. Și nu doar nivelul de trai, ci direct supraviețuirea, pragul de sărăcie sub care coboară zeci sau sute de milioane de oameni atunci când alimentele de bază se scumpesc.
Piața alimentelor este guvernată de regulile economice clasice: cerere și ofertă. Din anii ‘60 până aproape de sfârșitul anilor ‘80, producția de alimente, în special cea de cereale, dar și cea de legume și de carne, a crescut în mod constant, pe fondul îmbunătățirilor tehnologice și al extinderii suprafețelor cultivate. Prețurile au mers, evident, în jos, chiar dacă populația lumii a continuat să crească.
Ieftinirea s-a oprit odată cu majorarea în salturi a cererii, populația crescând din ce în ce mai rapid. Mai mult, studiile au început să arate cât de nocive sunt unele substanțe utilizate în agricultura intensivă, drept pentru care s-au majorat și prețurile de producție. Indicele prețurilor la alimente urmărit de Organizaţia pentru Alimentaţie şi Agricultură a Naţiunilor Unite (FAO) a atins pentru prima oară în 2008 nivelul de 200 de puncte, adică dublu față de 2004, odată cu izbucnirea crizei financiare mondiale, iar scumpirea alimentelor a dus la manifestații violente în multe state, precum Haiti sau Egipt.
Estimări de ieftinire pentru anul în curs
La începutul anului trecut, indicele urmărit de FAO a ajuns la aproape 240 de puncte, cu 23% mai mult decât în 2010 (raportarea pentru indice este de 100 de puncte la nivelul anilor 2002-2004). După care a început să scadă, până spre 200 de puncte. Se pare însă că ieftinirea s-a cam sfârșit, anul acesta indexul consemând creșteri constante. Numa