Un operator financiar poreclit "Balena din Londra" a luat decizii extrem de periculoase şi şi-a asumat riscuri de zeci de miliarde, destabilizând pieţele de credit, relatează "Le Figaro". Sumele sunt aât de mari încât afectează nivelul indicilor de credit.
Traderul francez lucrează, la Londra, pentru gigantul financiar american JP Morgan. El a "pariat" câteva zeci de miliarde de dolari pe faptul că, în ansamblu, companiile americane vor rămâne în bună sănătate financiară. Traderul are o asemenea pondere pe pieţele financiare, încât este poreclit "balena din Londra". Alţi actori de pe pieţe - fonduri speculative, traderi etc - consideră că pronosticul este greşit. Dacă aceştia au dreptate, traderul francez, Bruno Iksil, şi echipa sa vor înregistra pierderi uriaşe.
Realitatea economică ar putea să le dea dreptate, după ce au apărut informaţii că economia americană dă semne de oboseală. Există prin urmare riscul că pieţele financiare să fie mai severe cu companiile americane, iar condiţiile de creditare se vor înăspri.
Cazul readuce în discuţie faimoasele CDS (credit default swaps, instrumente speculative despre care au curs râuri de cerneală la începutul crizei). Asiguratorul AIG a fost la un pas de catastrofă şi a fost salvat după ce a vândut CDS-uri pentru piaţa ipotecară, estimând că piaţa imobiliară americană se va ameliora.
Consecinţele pentru JP Morgan ar putea fi catastrofale, mai ales că gigantul financiar abia a ieşit din criză. Scandalul riscă oricum să îi afecteze imaginea şi în consecinţă şi bilanţul, scrie "Le Figaro".
Bruno Iksil, care lucrează în Londra, a câştigat circa 100 de milioane de dolari pe an până acum pentru JP Morgan şi nu există niciun indiciu că ar fi dat greş până acum, scrie şi "Wall Street Journal".