După mai bine de 18 ore de negocieri, statul român şi reprezentaţii firmei canadiene Roman Copper Corp. nu au reuşit să ajungă la un acord pentru contractul de privatizare a Cupru Min. Pentru că acest contract nu s-a semnat în termen de 10 zile de la desfăşurarea licitaţiei, aceasta devine nulă, urmând ca procesul să se reia. Lucian Bode, ministrul Economiei, a declarat că firma canadiană nu a dorit ca acest contract să fie făcut public, nici să depună garanţiile cerute de stat pentru a se asigura că firma îşi respectă angajamentele de mediu pe care şi le-a asumat.
Privatizarea Cupru Min a fost anulată. Primele declarații ale ministrul Economiei, Lucian Bode.
Procesul a fost unul extrem de transparent. Ministerul Economiei se va comporta extrem de responsabil în toate tranzacţiile pe care le va întreprinde şi se va asigura că sunt urmărite interesele statului.
Negocierile pentru semnarea contractului de privatizare s-au încheiat fără ca părţile să ajungă la un acord.
Reprezentanţii Roman Copper nu au aderat la condiţiile cerute de statul român, condiţii care au vizat plata contractului, îndeplinirea obligaţiilor de mediu şi, bineînţeles, un lucru la care am ţinut foarte mult, transparenţa acestui contract.
Negocierile au durat 10 zile, au fost implicaţi specialişti din cadrul Ministerului Economiei, din cadrul OPSPI, ANRM, din Cupru Min. As vrea să vă prezint trei cauze la care noi, în procesul de negociere, nu am vrut să renunţăm sub nicio formă.
În primul rând, clauza de transparenţă totală.
Am solicitat publicarea imediată a contractului de privatizare, a fost prima condiţie pe care noi am solicitat să fie trecută în contract.
În al doilea rând, am cerut firmei construirea unui depozit colateral în valoare de 32,27 milioane de euro pentru a garanta îndeplinirea d