Omul de afaceri Frank Timiş (48 de ani), cu o avere estimată de "Forbes România" la 1,2-1,3 miliarde de euro în toamna lui 2011, a finalizat la începutul acestei săptămâni, în Sierra Leone, una dintre cele mai importante tranzacţii financiare în care a fost implicat un român. A reuşit să-şi dubleze averea într-o singură zi.
African Minerals Limited (AML), companie prezidată de Timiş, a primit luni în conturi suma de 1,5 miliarde de dolari de la Shandong Iron & Steel Group Co (SISG), companie deţinută de statul chinez şi unul dintre cei mai mari producători de oţel din lume.
În schimb, compania din China a primit 25% din proiectul Tonkolili al African Minerals, privind exploatarea de minereu de fier în Sierra Leone.
Timiş, prin compania sa Timis Diamond Corporation, deţinea pe 31 decembrie 2011 un pachet de 12,4% din acţiunile African Minerals Limited.
Este al doilea pachet de acţiuni ca mărime, după cel deţinut de BlackRock Investment Management, care are 12,6% din acţiunile African Minerals.
Zăcământul din Sierra Leone este unul dintre cele mai mari de pe continentul african, cu rezerve estimate la 12,8 miliarde de tone.
Cine este Frank Timiş
Numele lui Frank Timiş a fost legat mult timp în România de proiectul Roşia Montana. În străinătate, omul de afaceri a fost subiect de scandal, compania Regal Petroleum, al cărei preşedinte a fost până în 2005, primind în 2009 cea mai mare amendă din istoria Bursei din Londra (600.000 de lire sterline).
Mai nou, Frank Timiş este în atenţia publicului datorită African Minerals. Compania listată pe Bursa de la Londra şi la care Timiş deţine 12,4% a descoperit cel mai mare zăcământ de minereuri de fier, de 10,5 miliarde tone.
Timiş spune că nu a mai avut un concediu legat de peste trei ani, când a fost împreună cu familia, la ski, în El