Cinci din cele şase companii petroliere amendate la finele anului trecut de Consiliul Concurenţei au pierdut procesele în care solicitau suspendarea plăţii amenzilor, în cazul cele de-a şasea companie, şi prima care s-a adresat instanţei, judecătorii Curţii de Apel urmând să se pronunţe în săptămâna viitoare.
Capital.ro informa la jumătatea lunii martie că instanţa s-a pronunţat la acea dată în cazul companiei OMV Petrom Marketing, respingând cererea companiei ca fiind neîntemeiată, însă reclamantul poate face recurs la instanţa superioară.
Până în prezent, instanţa a respins şi cererile companiilor Mol, Eni, OMV Petrom şi Rompetrom Downstream. În cazul Lukoil, pronunţarea urmază a fi făcută pe data de 10 aprilie, se menţionează pe site-ul Curţii de Apel Bucureşti.
În ceea ce priveşte anularea amenzii, cel mai apropiat termen a fost stabilit pentru finele acestei luni.
Preşedintele Consiliului Concurenţei, Bogdan Chiriţoiu, care a anunţat, în ianuarie, amenzile-record de peste 880 milioane de lei în cazul celor şase companii, a declarat recent la un post de televiziune că speră ca în acest an să încaseze de la companiile petroliere o parte din amenzi (cauţiune de 30% din valoarea amenzii), în cazul în care instanţa supremă va confirma soluţia Curţii de Apel Bucureşti.
Amintim faptul că amenzile au fost aplicate de Consiliul Concurenţei pe motiv că cele şase companii s-au înţeles să retragă de piaţă un sortiment de benzină în anul 2008. Amenzile aplicate au însemnat între 2,7 şi 3,2% din cifra de afaceri a fiecărei companii din anul 2010. Bogdan Chiriţoiu a precizat, la începutul anului, că reprezentanţii celor cinci companii (şase cu OMV Petrom Marketing SRL, care e deţinută tot de OMV Petrom) s-au înţeles între ei să retragă de pe piaţă sortimentul de benzină Eco Premium, iar inspectorii Consiliului Concurenţe