Persoanele care doresc să transfere o mie de euro către rudele aflate în altă ţară trebuie să plătească între 15 şi aproape 60 de euro, dacă apelează la serviciile de plăţi rapide. Sursa: RĂZVAN VĂLCĂNEANȚU
Transferurile rapide de bani au rămas principala modalitate prin care românii trimit şi primesc bani din străinătate, în afara căilor informale. În afara acestora există transferul bancar, pentru care este necesar un cont curent, și care este mult mai ieftin, cel puțin pentru sume mai mari de bani.
Cel puţin patru firme de transfer rapid oferă în România acest serviciu: Western Union, Money Gram, Smith&Smith şi Coinstar. Posibilitatea de a trimite bani fără a deţine un cont bancar şi viteza sunt avantajele plăţilor rapide. Money Gram garantează un răstimp de numai zece minute pentru transfer.
În esenţă, modalitatea este aceeaşi la fiecare companie. Expeditorul merge la oficiul acesteia, se identifică prin actul de identitate, completează un formular, depune banii împreună cu comisionul, după care i se repartizează un număr de referinţă. Acesta comunică destinatarului suma trimisă şi numărul de referinţă, necesare pentru a ridica banii. O procedură ceva mai complexă o are Western Union, unde, pentru a ridica banii, trebuie menţionate, suplimentar, ţara de unde sunt trimişi banii, numele expeditorului şi, eventual, chiar o întrebare de siguranţă.
Online e mai ieftin
Raportat la celelalte oferte, Western Union este un serviciu mai scump, pentru plăţi de mică valoare. Recent, compania a lansat însă împreună cu Banca Transilvania şi transferurile prin Internet Banking, unde tarifele scad cu 15%, faţă de operaţiunile cash. Cel mai accesibil serviciu este, însă, tot cel al Western Union, care are multe oficii.
Mii de agenţii
La începutul lui 2011, Western Union compania avea circa 5.000 d