În acest an, catolicii au sărbătorit Paştele cu o săptămână mai devreme decât creştinii ortodocşi.
Contactat de Info-Prim Neo, vicarul general al Episcopiei Romano-Catolice din Chişinău, Benone Farcaş, a spus că diferenţa dintre celebrarea Bisericii Catolice şi cea Ortodoxă constă în rit, pe când misterul Învierii Domnului Iisus Hristos este unic şi are acelaşi fundament. „Ritul diferă, adică rugăciunile se citesc în mod diferit şi cântările sunt diferite. Liturghia în Biserica Ortodoxă începe la miezul nopţii şi se termină dimineaţa, dar catolicii o celebrează în funcţie de solemnitate şi poate dura 2-3 ore. Tradiţiile sunt aceleaşi: se pregătesc cozonaci, ouă roşii, se vizitează rudele, prietenii şi li se urează „Hristos a Înviat!". După liturghie, se sfinţesc alimentele şi oamenii pleacă acasă", a menţionat vicarul Benone Farcaş.
Preotul a mai spus că, după ce se citesc fragmente din Sfânta Scriptură şi se proclamă Învierea lui Hristos, urmează botezul credincioşilor adulţi, care s-au pregătit pentru a primi taina botezului în noaptea de Paşti. După noaptea Învierii, urmează Octava Pascală. „Este un şir de 8 zile, în care celebrările au loc cu o solemnitate deosebită. În această săptămână se marchează Duminica Albă, sau Duminica Tomei, cel care nu a crezut în Învierea Domnului până nu l-a văzut pe Iisus. Se mai numeşte Duminica Albă în cinstea credincioşilor de pe timpuri care primeau botezul şi umblau o săptămână îmbrăcaţi în haine albe, simbolizând purificarea spirituală", a mai spus Benone Farcaş. Timpul pascal durează 50 de zile, până la Rusalii, când se sărbătoreşte coborârea Duhului Sfânt.
Potrivit vicarului general al Episcopiei Romano-Catolice din Chişinău, în Republica Moldova sunt circa 20 mii de creştini catolici, inclusiv în partea stângă a Nistrului.