O moştenire se judecă de 21 de ani în timp ce un partaj a fost ”atacat” după 13. Statisticile se regăsesc într-un control al inspecţei judiciare a CSM care a inventariat procesele mai vechi de zece ani din întreaga ţară.
Cel mai vechi dosar verificat de CSM îl regăsim înregistrat la Judecătoria Constanţa şi are ca obiect o moştenire. De 21 de ani şi 7 luni, rudele a două familii nu se înțeleg. După ce a fost judecat de tribunal şi suspendat pentru câteva luni, cauza a fost repusă pe rol. În 1993 a avut loc un recurs extraordinar al procurorulu general care a hotărât ca totul să se ia de la capăt.
11 ani în nelucrare
În cei 21 de ani, procesul a fost suspendat de mai multe ori deoarece s-a așteptat soluţionarea altor cauze care aveau legătură cu speţa iniţială. Din această cauză nimeni nu s-a uitat peste dosar 11 ani şi patru luni, fiind lăsat în nelucrare. După ce s-a decis rejudecarea, magistraţii au constatat că nu este competentă judecătoria Constanţa ci judecătoria Mangalia.
Greşeală majoră
Abia din 2004 procesul a început să se judece de instanţa competentă teritorial. Chiar şi în aceste condiţii, procesul nu este gata, având în vedere că cei de la Curtea de Apel Constanţa au dat un prim termen de 4 luni.
Resentimente acute
Un proces de succesiune se judecă la Tribunalul Cluj de 18 ani şi 8 luni. Potrivit raportului Inspecţie Judiciare a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) privind procesele mai vechi de un deceniu, tribunalul a soluţionat cauza în termen de 3 ani şi jumătate “după care s-au formulat 4 cereri de îndreptare eroare materială".
Cererea de apel a fost făcută după 15 ani de la data la care a fost dată sentinţa de către instanţa de fond!
Ping-pong cu dosare
La Judecătoria Sectorului 4 întâlnim un proces de revendicare ce durează de 17 ani şi cinci lun