Copiii din sistemul de protecţie socială vor putea fi înfiaţi în doar câteva luni. Până acum, procedura de adopţie dura câţiva ani.
Noua lege a adopţiilor a intrat în vigoare sâmbătă. De acum, atât copiii, cât şi părinţii nu vor mai trebui să stea la „mila" instanţelor care întârziau foarte mult procedura. „Actul normativ a fost publicat în Monitorul Oficial acum patru luni şi a intrat în vigoare pe 7 aprilie. Cele mai semnificative modificări fac referire la instituirea unor termene precise în care procedurile trebuie să se desfăşoare. Era nevoie de aceste modificări deoarece termenele erau uneori mult prea lungi, iar unii copii nu mai ajungeau să fie adoptaţi niciodată", a explicat Ramona Popa, reprezentant al Oficiului Român pentru
Adopţii. Până acum, activitatea ineficientă a autorităţilor a lăsat în sistem 19.000 de tineri, cu vârste cuprinse între 18 şi 26 de ani.
Şi părinţii privesc cu ochi buni noua legislaţie. „Noua lege vine în ajutorul copiilor, dar şi al familiilor. Astfel, copiii vor deveni mai uşor adoptabili, iar părinţii vor putea să-şi întregească familia mai repede", este de părere Dana Pluhovici, o mămică adoptivă din Bucureşti, dar şi preşedintele Asociaţiei „Ador Copiii".
„Reguli" noi pentru instanţe
Odată intrat în sistemul de protecţie, după ce a eşuat demersul de integrare în familia lui naturală, copilul are nevoie să fie declarat adoptabil pentru a putea fi plasat în alt cămin. Până acum nu existau termene precise în care aceste demersuri să se facă şi totul putea dura ani de zile. „Potrivit noii legi, dacă a trecut un an de la instituirea măsurii de protecţie, iar părinţii se dovedesc a fi total dezinteresaţi de reintegrarea copilului, atunci, acesta poate fi declarat adoptabil.
Copiii ai căror părinţi declară de la început că nu vor să-i crească trebuie să dea o declaraţie. După ce au t