Guvernul ia in calcul cresterea redeventelor la petrol si gaze sau suprataxarea companiilor din sectorul gazelor si energiei electrice, pe masura ce preturile reglementate vor fi eliminate, au declarat pentru MEDIAFAX surse guvernamentale.
"Exista in Guvern discutii privind nivelul redeventelor la petrol si gaze. Acestea ar putea fi majorate mai devreme de 2014, odata cu procesul de liberalizare a preturilor energiei electrice si gazelor naturale. O alta varianta este suprataxarea companiilor de gaze si energie, pentru ca vor fi niste profituri pentru care trebuie sa faca nimic", au afirmat sursele.
Autoritatile romane s-au angajat in negocierile cu FMI sa elaboreze pana la finele lunii aprilie un calendar privind eliminarea tarifelor reglementate in sectorul gazelor naturale. Pana atunci, autoritatile intentioneaza sa se consulte cu companiile relevante de pe piata pentru a pregati un pachet privind taxele, redeventele si reglementarile in sectorul de petrol si gaze, se arata in ultima scrisoare de intentie convenita de Guvern cu FMI. In ultimii trei ani, statul a incasat redevente anuale de peste un miliard de lei pe an pentru toate tipurile de resurse exploatate pentru care se plateste aceasta taxa.
Astfel, in 2009 la bugetul de stat au intrat 1,03 miliarde de lei reprezentand redevente, incasarile din 2010 fiind apropiate de aceasta suma. Anul trecut, redeventele percepute de ANRM s-au ridicat la 1,37 miliarde de lei, potrivit Ziarului Financiar. Tarifele platite de populatie sunt reglementate de Autoritatea Nationala de Reglementare in domeniul Energiei, din considerente de protectie sociala, dar Comisia Europeana si FMI au cerut Guvernului sa liberalizeze piata, pentru a le aduce la nivelul din blocul comunitar. Un document oficial obtinut de MEDIAFAX releva ca procesul de dereglementare a pietei de energie electrica va in